Je bent net van school gekomen met je diploma op zak en je bent klaar om de arbeidsmarkt op te gaan! Gefeliciteerd! Je hebt het tij mee, in de IT-wereld is de arbeidsmarkt krap en er zijn meer vacatures dan kandidaten. Dat is het goede nieuws.

Het minder goede nieuws is dat je nog geen ervaring hebt, weinig mensen kent, en nog niet zo goed weet hoe je om moet gaan met die nieuwe wereld waar je je eerste stappen in moet nemen.

Hoe nu verder met het vinden van de juiste baan

Hieronder een paar hints om die eerste baan te kiezen, om ervoor te zorgen dat je hem binnenhaalt, hoe erin succesvol te zijn en hoe hem te gebruiken als opstart voor de volgende stappen in je professionele leven.

Begin met na te denken over wat je nou eigenlijk wilt. En het is heel normaal als je dat nog niet precies weet als je net van school komt. Je hebt nog niet zoveel meegemaakt, en je moet nog oriënteren. Doe dat dan ook. Wat vind je boeiend? Wat lijkt je saai? Waar wil je meer van weten? Waar ben je goed in? Vraag ook aan je vrienden en medestudenten waar zij jou het beste zien? En waar niet.

Zakelijk gebruik van sociale media

Ga op basis daarvan het internet, en met name LinkedIn, inzetten om meer te weten van de gebieden die je interessant lijken. Tip: sluit je aan bij de LinkedIn groepen die over jouw topics gaan. Daar zitten ook de bedrijven waar je misschien wilt solliciteren. En daar zal je meteen de mensen vinden die voor jou relevant zijn in die organisaties.

Volg niet alleen mensen, maar reageer actief op hun posts, geef commentaar (altijd positief en meedenkend), toon belangstelling. Stel vragen. Doe mee met discussies. Je zult zien dat mensen het waarderen.

Maak een goed cv

Maak ook alvast je eigen LinkedIn profiel, en je cv. Je hebt nog niet veel ervaring, dus je cv is korter dan dat van iemand die 20 jaar ouder is. Dat zal niemand je kwalijk nemen.

Dat je nog geen lange werkervaring hebt betekent niet dat je geen relevante vaardigheden bezit. Benadruk die vaardigheden in je profiel. Benoem wat je hebt gedaan tijdens je stages. Gebruik ook wat je hebt gedaan en geleerd door vrijwilligerswerk te doen, of de levenslessen die je hebt opgedaan door een mooie reis te maken.

Abonneer je op de verschillende vacature sites of relevante nieuwsbrieven, en laat weten dat je beschikbaar bent. Ook in de LinkedIn-groepen. Als je iets leuks langs ziet komen: doe je huiswerk. Goed voorbereid op een gesprek aankomen verdubbelt je kansen op succes!

Doe je huiswerk

Wat betekent je huiswerk doen? Bekijk aandachtig de site van het bedrijf. Zorg ervoor dat je de producten en de diensten begrijpt, dat je weet wie hun belangrijke klanten zijn (gewoon googlen), dat je de achtergrond kent van de mensen met wie je gaat praten. Kijk op Glassdoor wat werknemers van het bedrijf denken.

Tenslotte: investeer in jezelf. Je bent nog jong. Je moet nog groeien. Kies eerder voor een bedrijf dat bereid is om je verder op te leiden en je te laten groeien dan voor een bedrijf dat je nu probeert te paaien met een leaseauto maar je de komende vijf jaar steeds weer hetzelfde kunstje zal laten doen. Vraag daarnaar. Dat mag, sterker, dat zal gewaardeerd worden.

MK Digital is een ICT werving- & selectiebureau gespecialiseerd in de datacenter, cloud, telecom en hosting industrie in de Benelux.

Dankzij onze 14 jaar ervaring en persoonlijke werkwijze beschikken wij over een zeer uitgebreid netwerk van ICT professionals en toptalenten op het gebied van techniek, sales, finance en marketing. Hierdoor kunnen wij snel de juiste kandidaat aan de juiste opdrachtgever koppelen. Lees meer over MK Digital.

Op deze site vind je vacatures van onze opdrachtgevers, ben je voor jezelf geïnteresseerd in één van deze vacatures, solliciteer dan direct via het formulier onderaan de vacature.

Denk je dat een vriend(in), familielid of kennis geïnteresseerd zou kunnen zijn, tip ons dan en krijg 50% van onze verdiensten zodra wij haar of hem aan een baan hebben geholpen, lees hier meer informatie rondom dit “ambassadeursprogramma“!