IT is een inspirerende en zeer diverse branche, niet meer weg te denken uit ons communicatie landschap en de meeste elementen van ons moderne leven. Het is ook een mooie branche om in te werken. Doe je nu iets heel anders maar zou je graag in IT werken? Of werk je al in IT maar wil je binnen de branche een andere richting uit? In beide gevallen kunnen deze zes tips je helpen op weg naar je droombaan!

  1. Praat met mensen uit het vakgebied. Zowel in real life als op LinkedIn kan je te rade gaan bij mensen die werken in het veld waar je naartoe zou willen. Hoe zijn ze daar terecht gekomen? Vraag vooral ook hoe het ze bevalt en hoe ze de branche zien van binnenuit.
  2. Solliciteer ook als de functie niet exact aansluit op je CV. Dit zal niet altijd succesvol zijn, maar binnen IT zijn er zeker functies waarbij je de IT-kennis in een kortere tijdspanne kan opdoen. In een traineeship bijvoorbeeld, of on the job. Wees daarom eigenwijs genoeg om te solliciteren op functies die niet exact aansluiten op jouw cv.Bij Sentia nemen wij in samenwerking met techgrounds bijvoorbeeld mensen aan wiens achtergrond niet volledig aansluit bij onze dienstverlening. Gemotiveerde mensen kunnen ontzettend snel en veel leren. Daarover gesproken;
  3. Spijker je kennis bij. Je kan veel leren on the job maar dat betekent niet dat voorbereiding een slecht idee is! Lees in je vrije tijd een boek over het werkgebied dat jou interesseert, probeer een stuk code te schrijven of jezelf nieuwe software eigen te maken. Dit draagt bij aan je zelfverzekerdheid tijdens het solliciteren.
  4. Besteed aandacht aan de bedrijfscultuur. Eén van de leuke elementen aan een grote branche is dat er veel verschillende bedrijfsculturen in bestaan. In 2019 bestond de Nederlandse IT sector namelijk al uit ruim 81.000 bedrijven.[1] Daar zit ongetwijfeld iets bij wat bij jou past. Om je droombaan te vinden is het ontzettend belangrijk dat je zoekt naar een cultuur waar je gelukkig van wordt. Het is een aanrader om naast werken bij pagina’s ook op LinkedIn te kijken hoe bedrijven zich presenteren, en om goed te letten op hoe een bedrijf met jou communiceert.
  5. Spreek je talen. IT is niet gebonden aan landsgrenzen, en de sector heeft een erg internationaal karakter. Internationale collega’s, internationale klanten en internationale software; beheersing van andere talen, vooral Engels, draagt enorm bij aan je kansen en werkplezier in deze sector.
  6. Vraag of je een dag mag meelopen op de werkvloer. Er is geen betere manier om te toetsen of het je droombaan betreft, dan een dag de realiteit op de werkvloer meemaken. Er zijn zeker bedrijven bereid om je dit te laten zien. Let op de zaken die voor jou belangrijk zijn: type werkzaamheden, werkdruk, communicatie tussen (potentiële) collega’s.

Gun jezelf die droombaan, er zijn ongetwijfeld veel IT bedrijven die uitkijken naar je sollicitatie!

[1] https://longreads.cbs.nl/ict-kennis-en-economie-2020/ict-en-economie/

Amanda van dern Bergh - HR Manager Sentia

Amanda van den Bergh – HR Manager Sentia