In de wereld van de IT zijn er twee grote besturingssystemen die al lange tijd met elkaar concurreren: Microsoft Windows en Linux. Hoewel Linux in de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, zijn Microsoft engineers momenteel nog steeds aantrekkelijker op de arbeidsmarkt dan Linux engineers.

Dit heeft verschillende redenen

Ten eerste is Windows als besturingssysteem nog steeds heel erg dominant op de markt. En de specifieke applicaties zijn gewoon onmisbaar. Er is geen eenvoudig alternatief voor de Office suite voor de meeste bedrijven en overheden. Dit betekent dat bedrijven engineers nodig hebben die bekend zijn met deze technologieën en die ze kunnen ondersteunen, beheren en ontwikkelen.

Het is ook aantrekkelijk voor organisaties om hun gehele IT in te richten in het “ecosysteem” van Microsoft. Daardoor kun je een naadloze integratie van Office applicaties, Teams, Sharepoint en alle backoffice systemen die het geheel beheren beter voor elkaar krijgen en met minder complexiteit dan als je allemaal losse dingen aan elkaar gaat koppelen.

Decennia lang gebruik

Microsoft-technologieën worden al decennia lang gebruikt en gecertificeerde trainingen en certificeringen worden aangeboden door Microsoft zelf, en ook door derde partijen. Hierdoor heb je een hele brede selectie aan Microsoft certificeringen waar je als engineer voor kunt kiezen, en die werkgevers een helder en betrouwbaar beeld geven van de skill set van de kandidaat die ze voor zich hebben.

Factoren om te kiezen voor Linux in plaats van Microsoft

Er zijn echter ook factoren die kunnen leiden tot een groeiende vraag naar Linux engineers. Linux-technologieën worden steeds populairder vanwege hun veiligheid, flexibiliteit, aanpasbaarheid en kosteneffectiviteit. Bedrijven beginnen in te zien dat het gebruik van Linux in plaats van Windows kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en dat het gebruik van Linux veiliger en flexibeler kan zijn.

Daarnaast bieden veel cloud providers, zowel de grote hyperscalers als kleinere, lokale providers, een groot aantal Linux-serveropties en -diensten, waardoor bedrijven worden aangemoedigd om over te stappen naar Linux. En hoewel Windows de afgelopen jaren aanzienlijk veiliger is geworden is het nog steeds voor veel gebruikers een gegeven dat je met Linux een veiligere omgeving kunt bouwen dan met Windows.

In conclusie zijn er verschillende redenen waarom Microsoft engineers momenteel meer gevraagd zijn dan Linux engineers. Dit komt door de populariteit van Microsoft-software in de zakelijke en corporate sector, het grote aanbod van Microsoft-gecertificeerde professionals en de hoge compatibiliteit en integratie tussen Microsoft-producten. Hoewel Linux-technologieën in opkomst zijn vanwege hun veiligheid, flexibiliteit, aanpasbaarheid en kosteneffectiviteit, zal het waarschijnlijk nog enige tijd duren voordat ze dezelfde vraag creëren als Microsoft engineers momenteel hebben.