8 tekenen dat je beter op zoek kunt gaan naar ander werk


Sommige mensen werken uitsluitend omdat ze het heel graag willen maar de meeste van ons zullen werken omdat ze dat om welke reden dan ook moeten. Plezier in je werk hebben is dan wel zo fijn. Als je al een tijdje niet meer met plezier naar je werk gaat (of vanuit je thuiskantoor, je computer opstart), dan is vertrekken op je hoogtepunt misschien de juiste keuze.

We geven je 8 tekenen waaraan je kunt merken dat je beter op zoek kunt gaan naar ander werk

 

1. Je werk gaat je slechter af

De kwaliteit van je werk holt achteruit in tegenstelling hoe het eerder ging. Je bent gefrustreerd en wil geen deel meer uitmaken van het team. Dit is een heel duidelijk teken dat je beter weg kunt gaan nu mensen nog een goed beeld van jou en je werk hebben.

2. Je piekert en ligt wakker over je werk

Dit kan nooit de bedoeling zijn, plezier hebben en een uitdaging zien in je werk is goed maar als je ’s nachts opeens wakker schrikt omdat je door werkdruk niet alles hebt af kunnen krijgen gaat dat op den duur ten koste van je gezondheid.

3. Je hebt geen uitdaging meer in je werk

Je begint de dag eigenlijk al met veel tegenzin, hebt geen energie en krijgt niets afgerond. Nieuwe projecten? Geen zin in. Elk uur van de klok zie je voorbij komen en de wijzer gaat heel langzaam richting de finish (en zo zie je dat ook).

4. De 3 U’s zijn je levensmotto geworden (uitstellen, uitstellen, uitstellen)

Geen zin meer hebben in je dagelijkse werk, je stresslevel schiet omhoog als men met nieuwe taken aankomt. Als je continu je social media controleert op nieuwe berichten (of je Marktplaats advertenties bekijkt) en je verder alleen nog maar aan de 3 U’s kunt denken, is dit natuurlijk typisch vluchtgedrag.

5. Je praat liever niet over je baan (of schaamt je zelfs)

Als je het met niemand over je werk wilt hebben, niet trots bent op wat je dagelijks doet en er al helemaal geen energie van krijgt, hmmm, ja duidelijk verhaal. Ga bij jezelf na wat je échte passie is en hoe je dat (terug) kunt vinden en weer trots kunt worden op wat je doet.

6. Je ontloopt sociale activiteiten

De vrijdagmiddag borrel, teambuilding, Post-Corona BBQ, Kerstdiner? Ja dag, geen zin in! Je hebt er geen behoefte aan en ontwijkt het dan ook liever. Dit kan komen omdat je het werk en/of je collega’s niet meer leuk vindt en daardoor geen minuut extra wil besteden aan werk gerelateerde zaken, zelfs niet als het leuke activiteiten zijn.

7. e krijgt lichamelijke klachten

Als je lichamelijk klachten krijgt zoals terugkerende hoofdpijn, rug en nekklachten, vermoeidheid of misselijkheid, dan kan dat duiden op oververmoeidheid. Met je leidinggevende in gesprek gaan om de werkdruk aan te passen of een bezoekje aan een  (bedrijf)arts brengen en hulp vragen kan dan helpen.

8. Je haat maandagen

Het nare gevoel bekruipt je al op zondagmiddag terwijl je op een terrasje op het strand zit (eigenlijk voel je je continu licht depressief). Dit kan niet de bedoeling zijn, er zijn andere zaken waar je je drukker om moet maken dan om werk. Maak er werk van en gun jezelf een nieuwe start!

Er zijn natuurlijk vaak ook genoeg redenen om wél te blijven

Een nieuwe baan zoeken is uiteraard de ultieme beslissing maar er zijn ook andere mogelijkheden om weer plezier in je werk te krijgen.

Onderscheid de tijdelijke of kleinere problemen van de grotere. Als je hier nog voor openstaat ga dan zo snel mogelijk met iemand in gesprek zoals je leidinggevende of misschien een vertrouwenspersoon binnen HR.

Het is voor werkgevers momenteel al moeilijk genoeg om geschikte mensen te vinden dus als er slechts wat aanpassingen nodig zijn om jou weer te kunnen zien knallen, dan zal men daar vaak zeker voor openstaan. Zo krijgt iedereen weer plezier in zijn/haar werk!

Denk je dat je klaar bent voor een nieuwe uitdaging? Kijk dan eens bij onze vacatures, of neem contact op voor carrière advies!