Gefeliciteerd met je uitnodiging voor een eerste gesprek! Nu is het jouw taak het gesprek aan te gaan, en ook al heb je genoeg bravoure, we raden je niet aan er onvoorbereid in te gaan. Vaak heeft de succesvolle kandidaat zich goed voorbereid. We hebben veel kandidaten geholpen met het voorbereiden van hun sollicitatie en nu is het tijd om deze kennis te delen in dit artikel.

Op deze manier maak je van jouw sollicitatie een succes!

Research

Kom zoveel mogelijk online te weten over het bedrijf: de producten, de directie, hoe het is opgericht. Begin met de ‘Over ons’-pagina om een algemeen beeld te krijgen.

Ga dan naar de productpagina. Onthoud niet alles, maar kijk naar details die je zeker zult herinneren. Bekijk een case study. Hoe hebben ze een klant geholpen? Bekijk een product promo. Welke voordelen heeft het product?

Heb je nu een beter beeld van het bedrijf, ga dan verder zoeken op internet. Bekijk nieuwsberichten over het bedrijf. Hebben ze een recent persbericht? Geef dit dan aan tijdens de sollicitatie. Dit maakt jouw gesprekspartners enthousiast. Lees ook interviews met leden van de directie. Op deze manier krijg je een beeld van de bedrijfscultuur, wat je ten goede zal komen bij vragen of je bij het bedrijf past.

Tenslotte – check social media. Kijk naar verschillende social media platforms en zoek je gesprekspartners op op LinkedIn. Heb je tijd over, vraag dan aan iemand met dezelfde baan in het bedrijf wat het dagelijkse werk is, wat ze leuk vinden van het werk en het team. Op deze manier heb je een beter beeld van de vragen die jouw gesprekspartners kunnen gaan stellen tijdens de sollicitatie over jouw ervaring en skills.

Bereidt ongevraagd een project voor

Ben je niet gevraagd om een case voor te bereiden voor je sollicitatie, doe dit dan zelf! Afhankelijk van je rol, kun je iets voorbereiden dat hooguit een kwartier duurt: voor verkoop kun je een pitch voor een van hun producten voorbereiden, voor marketing kun je een campagne voorbereiden en een computer developer kan zijn app laten zien.

Ja, wellicht is er geen tijd voor tijdens de sollicitatie, maar ze zouden er wel tijd voor vrij kunnen maken. En dan zullen ze je niet alleen maar herinneren, maar ook onder de indruk van je zijn.

Laat je interesse al zien voor het sollicitatiegesprek

Met de huidige eisen op de arbeidsmarkt moet je er als sollicitant uitspringen en ervoor zorgen dat de gesprekspartners jouw naam/gezicht zien voor het eerste sollicitatiegesprek. Dit gaat tegenwoordig heel makkelijk door op hun content te reageren op LinkedIn. Kijk gerust naar hun profielen op internet, maar niet teveel, je wilt niet wanhopig overkomen! Volg ze en als ze iets posten, reageer hier dan op. Doe dit gedurende het hele sollicitatieproces.

Is je gesprekspartner iemand van HR, trek dan je stoute schoenen aan. Connect op LinkedIn met je mogelijk toekomstige manager en stel jezelf voor, vraag ze wie hun ideale kandidaat zou zijn, heb interesse voor het bedrijf en vraag iets over de bedrijfscultuur. Niet te moeilijk, maar wel zeer bruikbaar voor jouw sollicitatie.

Succes met jouw sollicitatie!

Heb je toch nog behoefte aan wat coaching? Heb je nog niet je ideale sollicitatie gevonden in de IT? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.