Je bent een enthousiaste gebruiker van Linux en het lijkt je interessant om daarmee professioneel aan de slag te gaan. Als je vervolgens even zoekt op internet naar vacatures, kom je vaak de term Linux engineer tegen. Maar waar krijg je dan allemaal mee te maken? We zetten het hier op een rijtje.
Kort samengevat is een Linux engineer iemand die zich gespecialiseerd heeft in het installeren, configureren en onderhouden van systemen op basis van het Linux besturingssysteem. Daaronder vallen allerlei infrastructurele zaken zoals DNS, mail, webservers, databases of VPN. Tegenwoordig zijn virtualisatie en cloud gemeengoed, dus het beheer van virtuele machines of VLAN’s doe je ook vaak.
Daarnaast ben je verantwoordelijk voor applicaties. Denk bijvoorbeeld aan klanten met een webportal, zoals cPanel of DirectAdmin. Ook intern gebruikte software valt hieronder, zoals een back-up applicatie of versiebeheersysteem. En vergeet vooral je eigen monitoringsysteem niet. Die houdt per slot van rekening in de gaten of alles up and running is.
Oplossen en voorkomen
Als die monitorapplicatie een incident constateert, handel je snel en accuraat om de situatie te analyseren en het probleem op te lossen. Daarbij moet je een pro-actieve houding hebben en meteen nadenken over hoe dat probleem in het vervolg is te voorkomen. In productieomgevingen is tijd immers geld. Wees je er trouwens bewust van dat bijvoorbeeld in een datacenter de hele infrastructuur 24×7 draait. Houd dus rekening met stand-by diensten ’s avonds en in het weekend.
Een belangrijke bron van incidenten is menselijk handelen. Daarom werk je aan de automatisering van systemen en procedures. Dat draagt bovendien bij aan snellere en efficiëntere dienstverlening. Linux engineers maken daartoe veelal shell scripts. Tegenwoordig zie je daarnaast Python, Ruby of PHP steeds meer als gevraagde kennis.
Veiligheid voorop
Naast betrouwbaarheid heeft veiligheid de volle aandacht. Het gaat niet alleen om firewalls of SSL-certificaten. Steeds meer heb je te maken met een complete security policy. Denk aan wachtwoordbeleid, security instellingen van services, vereiste patch levels, sterkte van versleutelingstechnieken, enz. Ook daarvoor dragen Linux engineers de verantwoordelijkheid. Net als hierboven wordt een pro-actieve houding verwacht. Daarom blijf je op de hoogte van security updates en informatie over gevonden vulnerabilities.
Vergeet de soft skills niet
Al deze werkzaamheden doe je natuurlijk niet alleen. Je werk in een team samen met anderen. Dat kunnen onder andere collega’s zijn uit andere disciplines, zoals Windows of netwerk engineers. Of het zijn specialisten, bijvoorbeeld van embedded systemen. Als Linux engineer ben je dus een goede team player om zodoende samen succesvol projecten op te zetten en problemen op te lossen.
Daarnaast kun je tegenwoordig absoluut niet alleen maar techneut zijn. Je hebt als Linux engineer vrijwel altijd ook contact met klanten. Dat kunnen natuurlijk interne klanten zijn, dat wil zeggen de eindgebruikers in het bedrijf waar je werkt. Daarom is een klantgerichte houding nodig. Leef je in in zijn belevingswereld en denk met hem mee.