De IT sector kent een tekort aan mensen, en goede professionals hebben de werkgevers voor het uitkiezen. Iedereen zoekt versterking, en je hoort steeds vaker bedrijven klagen dat ze gewoon nul respons krijgen op de advertenties die ze plaatsen.

Dat is frustrerend. Je hebt de basis goed op orde: een goede baan in een leuk bedrijf, met groeimogelijkheden, met een markt conforme beloning en wat leuke secondaire arbeidsvoorwaarden. En er solliciteert niemand op je advertentie. Wat is er fout gegaan?

Hieronder een paar aandachtspunten die net het verschil kunnen maken tussen een advertentie die ongelezen weer verdwijnt van de vacaturesite, en een tekst die opvalt en gezien wordt.

Het begint met gevonden worden

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe functie beginnen met zoektermen in te vullen op vacaturesites. Wil je dat ze bij jouw advertentie komen, dan zal je ervoor moeten zorgen dat de juiste termen in jouw tekst voorkomen. Denk nu eens niet vanuit jouw rol als werkgever, maar verplaats je naar de potentiële werknemer: waar gaat hij/zij naar zoeken? Men zal op zoek gaan naar specifieke woorden die aansluiten bij het vakgebied. Niemand zoekt naar een “all-round” functie. Een Java developer zoekt naar Java, een Microsoft expert naar de certificeringen van dit specialisme. Wees specifiek. Als de functie die jij beschikbaar hebt te algemeen is, focus dan om de belangrijkste kernwoorden. Nader uitleggen kan altijd in het gesprek. Gebruik een tool als Google Trends om te kunnen zien waar mensen het meeste op zoeken. Dat helpt.

Presenteer je, kort en bondig.

Gefeliciteerd. Je advertentie is gevonden op de sites. Nu moet je in één of twee regels de aandacht van de lezer weten te krijgen.

Zeg iets over je organisatie. Als je een hele bekende naam bent is dit het moment om je te noemen.

Als je denkt dat de naam van je bedrijf niet een moment van herkenning zal zijn is het verstandiger om iets te zeggen over jezelf dat relevant is voor een kandidaat, iets waarmee de lezer een beeld krijgt van wie je bent: klein team van jonge Java specialisten, gespecialiseerde webshop hoster etc. Hiermee weet de kandidaat waar hij terecht komt, waardoor hij kan beslissen of meer wil weten.

Geef een idee van wat de rol inhoud, en wat de kandidaat kan verwachten

Geef een idee van wat de rol inhoudt, en wat de kandidaat kan verwachten

De meeste vacatureteksten geven tegelijkertijd teveel informatie (een waslijst aan eisen, lang niet allemaal relevant, die kandidaten afschrikken en laten afhaken (“Ze zoeken iemand met 5 jaar ervaring, ik heb er maar 4, ik voldoe niet aan de eisen”, dit gebeurt echt, en vaak), en vertellen te weinig over wat iemand echt kan verwachten. Wees to the point, wees eerlijk, en vraag je goed af waarom je welke eis stelt. Moet iemand echt zoveel ervaring hebben? Wil je liever iemand die hetzelfde kunstje al bij een ander heeft gedaan of heb je meer aan iemand die in staat is om te leren? Ook al heeft hij niet evenveel bagage als zijn toekomstige teamgenoten? Aan persoonlijke eigenschappen als “enthousiast, spontaan, teamgeest” heeft niemand iets. Dit zijn clichés die niets toevoegen. Zeg eerder iets over je eigen cultuur: dat je geeft om duurzaamheid, dat je met het team ook aan vrijwilligerswerk doet voor een goed doel, dat iedereen een persoonlijk ontwikkelplan krijgt om verder te groeien. Dat zijn veel sterkere aanknopingspunten voor een werkzoekende.

Succes met de zoektocht naar de ideale werknemer!