Je weet dat je skills en je ervaring goed aansluiten bij de vacature. Je denkt dat je objectief een goede kandidaat zou zijn voor de aangeboden baan, en dat het allemaal prima aansluit. En toch kan het verkeerd gaan bij het sollicitatiegesprek. Het lukt maar niet om een vlot gesprek te voeren, om jezelf goed te presenteren, om een “klik” te krijgen met de interviewer.
Tips voor een soepeler sollicitatiegesprek
Hieronder een paar tips die je kunnen helpen om het gesprek soepeler te laten verlopen en ervoor kunnen zorgen dat je communicatie je kandidatuur ondersteunt en niet tegenwerkt.
Begin met te weten met wie je gaat spreken. Google die persoon, ga naar zijn/haar Linkedin profiel, kijk eventueel naar Twitter of Instagram. Hiermee krijg je belangrijke informatie: waar houdt die persoon van? Wie hebben jullie als gezamenlijke kennis (geweldige ijsbreker: “Ik zie dat wij allebei met X hebben gewerkt”, “Ik zie op je Twitter dat jij ook een fan bent van de Marvel films”). Vergeet niet te glimlachen. Een glimlach maakt altijd een positief verschil.
Bereid je ook voor op de vragen waarvan je eigenlijk al kunt verwachten dat ze aan je gesteld zullen worden. Standaard vragen in sollicitatiegesprekken: wat zijn je sterke/zwakke punten? Geef een voorbeeld van iets relevants dat je in een eerdere baan hebt gedaan. Als je op het moment van solliciteren zonder werk bent: waarom ben je weg bij je vorige werkgever? Waarom zit er een gat in je CV? Denk voor het gesprek al na over die vragen, en repeteer ze eventueel met een sparringpartner. Dan sta je niet naar je woorden te zoeken maar kom je rustig, zelfverzekerd en goed voorbereid over.
Heb je nog vragen?
Een terugkerend element in een sollicitatiegesprek waar veel mensen het moeilijk mee hebben is het moment waar de interviewer aan jou vraagt of je nog vragen hebt. Dit kan je in verlegenheid brengen (“uh, eigenlijk niets”), maar het is ook een opportunity om te laten zien dat je echt belangstelling hebt in het bedrijf waar je voor interviewed. Vraag bijvoorbeeld naar de cultuur van de organisatie. Vraag of het een nieuwe functie is of dat je een bestaande rol moet innemen. En dan: waarom is de persoon die ik vervang weggegaan uit de functie? Over welke eigenschappen zou een kandidaat moeten beschikken om succesvol te zijn in die rol? Hoe ziet een typische dag in die functie eruit? Hiermee laat je zien dat je serieus bezig bent met de vacature, maar kun je misschien ook tijdig ontdekken dat het wellicht niet de baan voor jou is (beter om er nu achter te komen dan als je al drie maanden bezig bent).
Bereid je goed voor!
Wat je niet moet vergeten is dat een sollicitatiegesprek niet een schoolexamen is. Je bent uitgenodigd omdat de interviewer hoopt dat jij de persoon bent die voor hem een probleem kan oplossen door de openstaande functie in te vullen. Hij/zij wordt er niet beter van als jij faalt in het gesprek. Maak het makkelijk door ontspannen en coöperatief te zijn. Doe je huiswerk, repeteer de lastige vragen, glimlach vaak en vertrouw op je kunnen. De interviewer wil uiteindelijk niets liever dan jou de baan aan kunnen bieden en zijn vacature invullen.