In de wereld van werving en selectie binnen IT horen we de termen employer branding, employer marketing en employer communications steeds vaker. Vooral bij bedrijven in de cloud-, MSP- of datacentersector is het cruciaal om deze begrippen goed te begrijpen. Want in een arbeidsmarkt waar technisch talent schaars is, maak je het verschil niet alleen met een goed salaris — maar met een sterke en geloofwaardige werkgeverspositionering.

Bij MK Digital, specialist in de werving van IT-talent voor cloud providers, managed service providers en datacenterbedrijven, merken we dagelijks hoe belangrijk het is dat deze termen niet door elkaar worden gehaald.

In dit artikel leggen we het verschil uit — en laten we zien hoe je ze als IT-werkgever slim inzet om talent aan te trekken én te behouden.


Wat is Employer Branding?

Employer branding draait om het totaalbeeld dat (potentiële) medewerkers van jouw organisatie hebben als werkgever. Het is jouw identiteit als werkgever — gevormd door cultuur, reputatie, leiderschap en medewerkerservaringen.

Simpel gezegd: wat zeggen mensen over jouw bedrijf als werkgever, ook als jij er niet bij bent?

Voor MSP’s en datacenters betekent dit vaak: laat zien dat je innovatief bent, veilig werkt, groeikansen biedt én mensen serieus neemt.

Voorbeeld uit de praktijk:
Een colocatiepartij in Nederland positioneert zich als “de stille kracht achter de Europese cloud”. Door hun medewerkers te laten vertellen over hun passie voor redundantie en schaalbaarheid, bouwen ze aan een sterk employer brand dat bij de juiste mensen resoneert.


Wat is Employer Marketing?

Employer marketing is het promoten van jouw organisatie als aantrekkelijke werkgever. Dit doe je gericht naar potentiële kandidaten, via campagnes, vacatureteksten, video’s en social media.

Oftewel: hoe zorg je dat iemand op jouw vacature klikt (en niet op die van een concurrent)?

Belangrijke kanalen voor employer marketing zijn:

  • LinkedIn-campagnes gericht op IT-specialisten
  • Werken-bij websites met een duidelijke EVP (employer value proposition)
  • Referral video’s van engineers of servicemanagers
  • Deelname aan events zoals Dutch Data Center Day of NLSecure[ID]

Voorbeeld:
Een MSP in Rotterdam zet een LinkedIn-campagne in met een pakkende video: “Waarom werkt onze cloud engineer nog steeds hier, na 6 jaar én 3 aanbiedingen van hyperscalers?” Het antwoord? Flexibiliteit, zeggenschap over projecten en een team dat snapt wat 24/7 echt betekent.


Wat is Employer Communications?

Employer communications is je interne communicatie naar bestaande medewerkers. Het doel: medewerkers betrokken houden, richting geven en draagvlak creëren.

Vraag hierbij: hoe houd je je mensen gemotiveerd en verbonden, ook als er veranderingen zijn?

Typische vormen van employer communications zijn:

  • Onboarding programma’s
  • Interne nieuwsbrieven
  • Slack-updates over succesverhalen of klantcases
  • Transparante communicatie bij reorganisaties of herstructurering

Voorbeeld:
Een datacenterbedrijf met meerdere locaties in Nederland breidt uit naar België. Via een interne townhall en een Q&A-document op het intranet worden alle collega’s meegenomen in de strategie, kansen en impact op hun rol.


Waarom het Verschil Belangrijk Is voor IT-Werkgevers

Als recruitmentbureau voor IT-talent zien wij dagelijks dat een mismatch in communicatie kan leiden tot een hoog verloop, frustratie of simpelweg: gemiste kansen. Daarom is het belangrijk om de rollen van branding, marketing en communicatie helder te scheiden, maar wel op elkaar af te stemmen.

  • Employer branding bouwt vertrouwen op bij latent werkzoekenden.
  • Employer marketing zet aan tot actie bij actief werkzoekenden.
  • Employer communications zorgt ervoor dat je huidige team zich gehoord en gewaardeerd voelt.

Bedrijven die hierin investeren, hebben een streepje voor bij het vinden en behouden van specialisten zoals:

  • Cloud engineers
  • DevOps-professionals
  • Netwerkspecialisten
  • Security consultants
  • Datacentertechnici

De rol van MK Digital

Bij MK Digital helpen we MSP’s, cloudproviders en datacenters met het aantrekken van de juiste mensen — maar we kijken verder dan alleen cv’s. We denken mee over jullie employer branding strategie, sparren over de juiste campagneboodschap en signaleren hoe jullie interne cultuur vertaald kan worden naar een aantrekkelijk verhaal voor de buitenwereld.

Want: je kunt pas goed werven als je weet wie je bent als werkgever.


Conclusie

Of je nu op zoek bent naar een netwerkspecialist, DevOps-engineer of SOC-analist — het is essentieel dat jouw positionering als werkgever klopt. En dat begint bij het goed toepassen van:

Employer branding – wie ben je echt als werkgever?
Employer marketing – hoe trek je nieuwe mensen aan?
Employer communications – hoe houd je je huidige team betrokken?

Wil jij weten hoe jouw organisatie ervoor staat als werkgever in de IT-sector? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via www.mkdigital.nl — of volg ons op LinkedIn voor meer tips over recruitment in de IT.