Er is een pandemie gaande en de concurrentie in de IT is hevig. In dit artikel leggen we je uit hoe je toch kunt opvallen tussen al die sollicitanten voor een baan in de IT.

Het recruitment process

Eerst moet je erachter komen hoe de recruiter de CV’s bekijkt. Automatisch via een ATS systeem of doet de recruiter dit handmatig? Vaak gebruiken de grotere, internationale bedrijven ATS. De meeste ATS systemen werken het beste met de Engelse taal. Dus als de advertentie in het Engels is, je CV in het Engels moet zijn, en de baan is voor een groot bedrijf met meer dan 1.000 werknemers, dan kun je rustig aannemen dat ze ATS gebruiken. Bovendien, als de sollicitatie je brengt naar een website of systeem van een derde partij, dan kun je er ook zeker van zijn dat er een soort van ATS gebruikt wordt. De eenvoudigste manier om hierachter te komen is een paar HR-medewerkers van dat bedrijf via LinkedIn te benaderen en er naar te vragen.

Let bij het maken van je CV ook op het visuele aspect. Een ATS systeem gebruikt vaak geen kleuren of andere beelden, dus houdt het bij een eenvoudig CV, en gebruik zoveel mogelijk keywords van de advertentie. Als je er zeker van bent dat het bedrijf geen ATS tools gebruikt, kun je je CV persoonlijker maken met een Word CV template, of met gratis tools zoals Canva en resume.io.

Inhoud van je CV

Zorg ervoor dat je skills en ervaring met elkaar aansluiten. Werkte je achter de kassa in je studententijd? Zet dan hier je customer service skills. Heb je een website gebouwd zonder een ontwerper? Vergeet hier niet je creatieve skills te noemen.

Zorg ervoor dat jouw skills ook meteen laten zien we je bent. Heb je een last minute project afgerond en ging je dit makkelijk af, zet er dan bij dat je flexibel bent. Ben je een ontwikkelaar, en speel je piano? Laat dan duidelijk je veelzijdigheid zien.

Het allerbelangrijkste, laat met je CV je vak zien. Ontwikkelaars tonen voorbeelden van hun code, marketeers voorbeelden van hun projecten en verkopers laten hun uitdagendste deals zien.

Laat duidelijk zien welke skills en ervaring van jou passen bij het bedrijf. Recruiters kijken hier als eerste naar.

Wat doe je als je geen reactie krijgt?

Heb je je CV verstuurd, maar heb je al lange tijd niets gehoord, neem dan contact op via e-mail of LinkedIn! Soms kan het aan de techniek liggen dat ze je CV niet hebben ontvangen. Ook kan het zijn dat ze zoveel CV’s hebben ontvangen, dat ze nog steeds bezig zijn met de verwerking hiervan. Of de vacature is even stil gezet. En ook al heb je de baan niet gekregen, dan is het nog niet het einde! Vraag altijd om feedback! Op deze manier weet je bij een volgende sollicitatie niet alleen precies waar het bedrijf naar op zoek is, maar kun je ook laten zien wat je met hun feedback gedaan hebt. En je hebt al kennis gemaakt met de recruiters, wat je als kruiwagen kan gebruiken.

Wil je meer weten over een specifieke baan in de IT? Heb je al meerdere malen niet succesvol gesolliciteerd bij een tech bedrijf? Neem dan contact met ons op en we zullen je helpen jouw droombaan te vinden.